Lån

Agnes Bengtsson / 2007-11-24

Vad räntesatsen eller avgiften för ett lån blir är upp till låntagare och långivare att komma överrens om. Tänk på att ett det ofta vid lån finns olika avgifter som du som låntagare bör ta med i dina uträkningar när du beräknar olika lånealternativ.

Andra saker som påverkar vilka villkor du som får när du ansöker om ett lån i Sverige är din inkomst, om du har fast jobb, kan din ekonomi ses som trygg, din ekonomiska historik. Antalet anledningar som de olika långivarna använder innan de ger ett lån i Sverige kan göras lång och olika aktörer har olika anledningar.

Snabblån kan tas på flera olika sätt. De vanligaste sätten är via telefon, Internet eller SMS. De flesta snabblån kräver dock att du som låntagare inte har några betalningsanmärkningar och det brukar även underlätta om du har en fast inkomst. Det finns för många snabblån en rörlig ränta som varierar kraftigt beroende på vem som söker lånet. Är låntagaren arbetslös och har betalningsanmärkningar kommer räntan förmodligen att bli betydligt högre, om låneansökan ens går igenom, än för en person med stabil inkomst och inga betalningsanmärkningar.

Att låna pengar innebär att det finns 2 olika roller, en långivare och en låntagare. Dessa roller kan innefatta flera olika personer. Ett lån kan ges (långivare) av fler än en enskild aktör och en låntagare kan vara både en eller flera personer eller aktörer. Rent konkret innebär ett lån av pengar att en part lånare pengar (låntagare) och en part lånar ut pengar (långivare). Dessa pengar ska återbetalas till långivaren inom en ofta överrenskommen period. Vanligtvis förekommer det även en avgift från låntagaren till långivaren. Denna avgift tas normalt ut som ränta.

För att inte missa dessa kostnader är det bra att verkligen lusläsa villkoren för långivarens lån. Fråga gärna även långivaren om dina beräkningar ser bra ut och att det inte finns några kostnader som du missat ed dina beräkningar av lånet. Att låna pengar ha under de senaste åren förändrats kraftigt. För endast 10 år sedan fanns det endast ett fåtal olika aktörer som vi svenskar kunde vända oss till för ett lån. Idag finns det flera hundratals olika sätt att låna pengar på, allt från snabblån som ett smslån till billån och bolån. Många aktörer på den svenska lånemarknaden är endast specialiserade på en vis typ av lån. Ett praktexempel på detta är bilhandlare som normalt sett endast erbjuder billån.