Lån med Aktier - Aktiebelåning

Amanda Gustafsson / 2008-01-07

Det finns flera olika lån utan säkerhet som du som privatperson kan ansöka om, både mindre och större lån. Ett annat ord för lån utan säkerhet är blancolån. Det är oftast en fördel om du inte har någon betalningsanmärkning när du ansöker om ett lån, i synnerhet ett lån utan säkerhet. Det finns många långivare som accepterar låneansökningar från personer med betalningsanmärkningar, men det är framförallt microlån som mobillån och smslån. Större lån är det oftast större krav för att få beviljat, i synnerhet lån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet brukar inte vara så stora då det är en större risk för långivaren att låna ut pengar utan säkerhet. Om det finns en säkerhet för lånet är ju banken försäkrade om att kunna få tillbaka i alla fall en del av lånet. Ett lån utan säkerhet är därför en större risk för långivaren då det saknas någon säkerhet.

Detta är en trend som fortsätter och man förutspår att det så kommer vara. Allt fler personer kommer att låna med sina aktier som säkerhet.  

Det är mycket vanligt i Sverige att du som lånar pengar utan säkerhet måste ha en borgenär för att din ansökan om blancolån ska godtas. Det är även ofta krav även på borgenären som måste var aöver 18 år, fast inkomst samt ofta inte ha några betalningsanmärkningar.

Blancolån har generellt sett lägre ränta än kreditkort och andra lån vilket innebär att det ofta kan vara lönsamt att lösa krediter genom att ta ett blancolån.En klar trend den senaste tiden på den svenska lånemarknaden har varit att privatpersoner lånar med aktier som säkerhet. Denna sorts lån brukar kallas för lån med aktier som säkerhet är känt som aktiebelåning. Detta innebär att istället för att ställa hus, bil eller båt som säkerhet för ett lån ställer personer sina aktier som säkerhet.